Opinie: Behoud de Regie van Ouders in de Jeugdzorg

In Purmerend dreigt een fundamentele verschuiving plaats te vinden in de jeugdzorg. De gemeenteraad heeft op voorstel van het college van burgemeester en wethouders besloten om versnellingsteams in te zetten en een extern bureau in te huren om kinderen en jongeren in de jeugdzorg sneller te laten doorstromen naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en terug te plaatsen naar huis, als zij nu in een instelling verblijven. Dit beleid brengt een groot risico met zich mee: het verlies van regie van ouders en jongeren bij het bepalen van passende jeugdzorg. 

De WLZ is bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, lichamelijke of zintuiglijke beperking, waarbij een diagnose is gesteld door een arts of gz-psycholoog. Daarnaast geldt dat het kind dag en nacht toezicht nodig heeft en dit levenslang noodzakelijk blijft. Binnen de WLZ hebben ouders de mogelijkheid om zelf contact op te nemen met een clientbegeleider van het Centraal Indicatiestellingsorgaan Zorg (CIZ) om de zorgsituatie te laten beoordelen, waardoor zij regie hebben over hun situatie. Dit biedt ouders een mate van autonomie en inspraak in de zorg voor hun kind. 

De gemeente kiest er nu voor om zogenoemde ‘versnellingsteams de ‘juiste focus, regie en handelingsvrijheid’ te geven, waarbij ouders wordt gevraagd ‘anders te denken, buiten hun kaders te stappen en anders te organiseren’. Dit betekent feitelijk dat de gemeente bepaalt hoe de zorg voor hun kind wordt ingericht, zonder dat ouders hier wezenlijk invloed op hebben met het risico dat deze ouders en jongeren zich onder druk gezet voelen om keuzes te maken waar zij niet achter staan. De VVD Purmerend maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en het verlies van regie bij deze ouders en jongeren. De VVD vindt de autonomie van de ouders belangrijk bij het bepalen van de juiste zorg voor deze kwetsbare kinderen.  

Dit nieuwe beleid wordt niet alleen zonder brede discussie doorgevoerd, maar is ook duidelijk financieel gedreven. De WLZ wordt namelijk door de landelijke overheid gefinancierd, terwijl jeugdzorg een gemeentelijke verantwoordelijkheid is. Door 30 kinderen versneld te laten instromen in de WLZ, wil de gemeente jaarlijks 1,2 miljoen euro besparen. Dit betekent dat kinderen niet op basis van zorginhoudelijke overwegingen, maar vanuit budgettaire belangen worden verplaatst en hun herstel wordt uitgesloten. Zo’n 60 andere kinderen worden geacht terug te keren naar huis, waarbij ouders maar moeten accepteren dat de zorg anders wordt ingericht, omdat een multidisciplinair team bepaalt wat het beste is voor hun gezin. 

De VVD Purmerend is fel tegen dit verlies van ouderlijke regie en autonomie. Wij zien dit als een ingrijpende en structurele beleidswijziging binnen de jeugdzorg in onze gemeente, die wij vorig jaar hebben vastgesteld. Deze verandering wordt doorgevoerd zonder dat er een open discussie over is gevoerd met ouders en belanghebbenden. Wij roepen het college daarom op om deze discussie alsnog te voeren. De toekomst en het welzijn van onze kinderen mogen niet worden bepaald door financiële motieven en bureaucratische beslissingen zonder de betrokkenheid van de mensen die hen het beste kennen: hun ouders.