Hoeveel mogen een nieuwe gemeentewerf en milieustraat kosten?

De nieuwe gemeentewerf en milieustraat op de Baanstee gaat veel meer kosten dan gepland. Maar wie moet dat gaan betalen? En is dit eigenlijk wel de beste optie? 

Purmerend groeit en daarmee groeien ook de gemeentewerf en milieustraat. De huidige gebouwen op industrieterrein de Koog zijn aan vervanging toe, er is een tekort aan ruimte om te groeien en af en toe blokkeert de lange rij wachtenden het overige verkeer aan de Van IJsendijkstraat. 

In 2021 heeft de gemeenteraad daarom besloten om 19 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuwe gemeentewerf en milieustraat op de Baanstee. 

De VVD heeft toen al aangegeven nieuwbouw of verbouw op de huidige locatie te zien als een betere optie. 

De drie redenen om te verhuizen naar Baanstee-Noord kunnen ook op de huidige locatie worden opgelost: uitbreiding kan op het grote naastgelegen terrein van EBS (die is inmiddels verhuisd naar de nieuwe remise op Baanstee-Noord), de wachtrij kan dan op dit eigen terrein worden opgevangen zodat de openbare weg vrij blijft en de huidige verouderde gebouwen kunnen ook hier worden verbouwd of nieuw gebouwd. 

Nu blijkt dat de kosten voor de verhuizing naar Baanstee-Noord inmiddels hoger zijn geworden: er is nog eens 7,5 miljoen euro nodig! De VVD vindt dat hier niet te gemakkelijk over moet worden gedacht en verwacht dat de kosten uiteindelijk nog verder zullen oplopen. 

Ook zien wij dat het college en veel raadsleden niet lijken te beseffen dat de kosten voor de nieuwbouw op de Baanstee niet de volledige kosten zijn. De oude locatie zal namelijk na de verplaatsing geheel of gedeeltelijk moeten worden gesaneerd, de kosten hiervoor waren in 2018 al berekend op 20 à 30 miljoen euro! 

Tegelijkertijd zegt het college in de voorjaarsnota dat Purmerend een blijvend onzekere financiële toekomst heeft en dat het daarom noodzakelijk is om opnieuw te kijken naar de investeringen die we doen. Maar waarom doen zij dat dan hier niet? 

De VVD vindt dit een goed moment om een pas op de plaats te maken en te kijken of de ingeslagen weg nog steeds de juiste is. Wij hebben daarom een amendement ingediend om te evalueren wat de financiële haalbaarheid en -gevolgen zijn van verhuizing naar de Baanstee ten opzichte van uitbreiding op de huidige locatie. 

Helaas vond de meerderheid van de raad dit niet nodig, zij willen dat de verhuizing naar de Baanstee koste wat kost doorgaat. En die kosten, die worden straks door de inwoners betaald in de vorm van een hogere OZB-aanslag en een hogere afvalstoffenheffing...