Gebiedsvisie de Purmer

De gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend hebben samen een visie voor de Purmer gemaakt. Deze visie wordt deze maand door de verschillende raden vastgesteld. Het concept is eerder al in de Purmerendse politiek besproken. De VVD heeft toen haar vraagtekens gezet bij enkele uitgangspunten van de visie en een amendement ingediend om in elk geval geen afspraken te maken over mobiliteit en ontsluiting die toekomstige ontwikkelingen in de weg zitten. Dit amendement is door een ruime raadsmeerderheid aangenomen. De tekst van de visie is hierop aangepast.

 

De VVD ziet nog steeds niet goed in wat de meerwaarde van deze visie voor Purmerend is. Bestaande plannen worden vastgelegd zoals de woningbouw op de Oostflank en een bedrijventerrein in Edam-Volendam. De gemeente Waterland wil haar deel van de Purmer groen houden en dit wordt ook vastgelegd in de visie. De individuele belangen zijn daarmee op papier gezet, maar de vraag is in hoeverre dit allemaal echt gezamenlijke belangen zijn.

 

Voor de VVD is het daarbij van belang dat de visie geldt tot uiterlijk 2035. Tot die tijd zijn we druk bezig met bestaande bouwprojecten in de stad en de nieuwe plannen op de Oostflank (Golfbaan en Purmer-Zuid-Zuid). Tegen het moment dat de visie verlengd moet worden, kan de situatie opnieuw worden beoordeeld en kan worden besproken of er in de Purmer op het grondgebied van de gemeente Waterland alsnog plek voor woningbouw moet worden gevonden. Om die reden moeten initiatieven zoals het aanvragen van de status 'Bijzonder Provinciaal Landschap' worden voorkomen. Iedere gemeente heeft zijn verantwoordelijkheden als het gaat om de grote woningbouwopgave en we kunnen het gebied niet voor eeuwig 'op slot zetten'. De vele grondspeculanten in de Purmer-Oost zullen de komende jaren dus zeker nog geduld moeten hebben. Hun roep om ontwikkeling is op dit moment slechts door financiƫle argumenten gedreven en daar gaat onze fractie zeker niet in mee.

 

In de visie zien we verder de opmerking dat er qua woningbouw op de golfbaan en in de Purmer-Zuid-Zuid sprake moet zijn van een zachte overgang naar het landschap. Nu het college in haar plannen hoogbouw aan de randen van de `Oostflank voorstelt, is de vraag in hoeverre dit past binnen dit uitgangspunt. De VVD heeft hier op doorgevraagd bij wethouder Hegger en volgens hem is dit allemaal goed met de buurgemeenten besproken. We gaan er dan ook vanuit dat dit uitgangspunt ons straks bij de definitieve planvorming niet in de weg zit.

 

Tenslotte blijven we aandacht vragen voor de ontsluiting van Purmerend aan de Oostzijde. Recentelijk riep de ondernemersvereniging VOWA al op tot een soort van randweg door de Purmer (van N244 naar Jaagweg) om zo de stad Purmerend te ontlasten en goed bereikbaar te houden. Duidelijk is dat de buurgemeenten niets van zo'n randweg willen weten en dat alle oplossingen voor ontsluiting op eigen grondgebied van Purmerend moeten worden gerealiseerd. Echter, tot aan de randen van de gemeente groeit het Purmerbos en ook de VVD wil dit bos zo veel als mogelijk sparen, dus een randweg op eigen grond is daardoor een vrijwel onmogelijke opgave. 

 

De VVD zal de visie met de hierboven aangegeven kanttekeningen steunen.