Fractievoorzitter VVD Beemster Monique van Boven vertrekt

BEEMSTER - Monique van Boven, fractievoorzitter van de Beemster VVD, kondigt haar vertrek aan. “Ik sta als lijstduwer op de lijst, dat betekent dat ik in januari niet terugkeer in de nieuwe gemeenteraad”, aldus de huidige fractievoorzitter. “Ik heb me de afgelopen 8 jaren met heel veel plezier en energie ingezet voor Beemster. Ik heb veel geleerd maar ik wil nu weer iets meer tijd voor andere leuke dingen. Dus ik stop, maar ik heb het volste vertrouwen in de nieuwe club die samen verder gaat. Met daarin gelukkig ook een hoop Beemsterlingen. Mijn advies voor 24 november? Stem VVD en dan natuurlijk op een Beemster-kandidaat!”

Monique, bijna 53 jaar geleden geboren als dochter van een melkboer, vertelt over de afgelopen 8 jaar dat zij fractievoorzitter van de Beemster VVD is geweest. “Ik werd ruim 8 jaar geleden benaderd met de vraag of ik raadslid wilde worden. Ik was in die tijd actief in diverse besturen, zoals de Spelemei en het buurthuis. En ik was natuurlijk al enige tijd VVD-lid.”

“Voordat ik het aanbod accepteerde heb ik het wel eerst even goed met mijn man en twee zonen besproken. Want als ik iets doe, dan ga ik er vol voor. En dat betekent dan natuurlijk wel iets qua tijd. Maar de toenmalige fractievoorzitter Joop Veerman stelde me gerust; het zou ongeveer één vergadering per drie weken zijn. En daarnaast misschien nog sporadisch een themabijeenkomst. Nou dat beeld bleek niet helemaal te kloppen”, schaterlacht Van Boven. “In dat eerste jaar was ik bijna iedere avond onderweg voor de politiek!”

“Ik heb veel geleerd in de afgelopen jaren, in die eerste periode vooral om prioriteiten te leren stellen. Want je kunt niet iedere avond met de politiek bezig zijn naast je gezin en je werk”, zegt ze. “Bovendien waren mijn man Frank en ik heel actief met ons burgerinitiatief om in het gehele buitengebied van Beemster breedband glasvezel te krijgen. Ook daar ging veel tijd en energie in zitten. Wat we overigens met liefde deden, wij zijn alle twee zo. Als we een probleem ervaren, dan stropen we onze mouwen op en werken we aan een oplossing”, zegt Monique.

“Frank heeft daar het meeste in gedaan’ vertelt ze met trots in haar stem. ‘Ik hielp hem natuurlijk wel maar hij heeft er toch maar mooi voor gezorgd dat je ook in het buitengebied van Beemster een goede internetverbinding hebt.”

Beedband-project

En toen waren daar de verkiezingen van 2018’, mijmert de fractievoorzitter. “Vooraf heb ik echt even goed nagedacht of ik nog wel verder wilde. Want we waren nog volop bezig met het Breedband-project. En de afgelopen jaren waren wel heel druk geweest. Toch besloot ik verder te gaan. Want de fusie kwam eraan en daar voelde ik me verantwoordelijk voor. Dat wilde ik tot een goed einde brengen.”

Op de vraag waarom ze die fusie belangrijk vond, antwoordt Van Boven: “De VVD zag dat de manier waarop er tot dat moment werd gewerkt, met een ambtelijke samenwerking, gewoon niet goed ging. Dat werkte niet. Dat vonden wij niet alleen, dat bleek ook uit een onderzoek. En dan heb je eigenlijk geen keuze, dit was gewoon het beste voor de Beemster.”

“We kwamen met 3 zetels in de raad’ zegt ze lachend. ‘Wij hebben toen ook het voortouw genomen tot het vormen van een coalitie, dat was geen simpel proces.”

“Waar ik trots op ben?” Monique denkt even na voordat ze zegt: “Dat ik in die tijd de nieuwe fractieleden goed heb kunnen begeleiden. En dat ik de club heb kunnen uitbouwen, er staat nu een mooie en kundige club! Met niet enkel raadsleden maar ook een fractie-assistente. Die uitbreiding was wel ook nodig want een fusietraject is veel werk. En verjonging in de club, niet enkel doordat we Bobbi Bosman als fractieassistente mochten verwelkomen maar ook omdat er veel jonge gezinnen lid werden.” Ze vervolgt: “Ook op de samenwerking in de coalitie ben ik trots. Dat ging niet altijd vanzelf, dat blijkt ook nu recent wel weer. Maar over het algemeen is het gewoon goed gegaan.”

Communicatie verhardt

“Ja, ik plaats toch ook een kritische noot”, merkt ze ernstig op. “Als ik het raadswerk van nu vergelijk met hoe het was in het begin, dan zie ik dat de communicatie zich verhardt. Voor mijn gevoel werd er vroeger met meer respect gereageerd. Nu wordt er, vooral op social media, soms zo bot of onheus gereageerd. Dat vind ik jammer en het baart me ook zorgen. Want als mensen zouden weten hoeveel tijd je erin steekt, terwijl het eigenlijk haast vrijwilligers werk is. Zo hou je maar weinig mensen over die bereid zijn om al die tijd erin te steken.”

‘Ik heb er bewust voor gekozen om niet nog een termijn door te gaan’ beaamt ze. “Ik heb een hele mooie en leerzame tijd gehad. Maar ik wil me nu weer eens wat meer kunnen richten op andere mooie vrijwillige initiatieven. Er is nog zoveel anders om te doen, dingen die ik ook heel waardevol vind. Daar heb ik de afgelopen jaren geen tijd voor gehad, daar ga ik me nu weer meer mee bezig houden.”

Op de vraag welk advies geef je de nieuwe raadsleden mee, antwoordt de liberaal: “Hoe enthousiast je ook bent, hou wel de balans tussen politiek, werk en je privé in de gaten! Op die manier functioneer je zelf ook het beste. Ik wil tot slotte ook nog graag de inwoners een advies geven”, zegt ze. “Namelijk: ga 24 november stemmen! En kies voor een Beemster kandidaat! Dat is belangrijk omdat we op die manier zorgen voor behoud van kennis over Beemster zaken.”

De voormalig lijsttrekker uit Beemster blikt nog een laatste keer terug en zegt dan vol trots: “De club die er nu staat, gaat het redden! Die zorgen ervoor dat de Beemster belangen in Purmerend goed worden gehoord!”