VVD'er in de spotlight: Rona Uitentuis

We vinden het leuk om de personen achter de VVD Beemster en Purmerend voor te stellen. Zodat we hen beter leren kennen en kunnen lezen waarom zij ook lokaal VVD stemmen. In de eerste aflevering van deze maandelijkse rubriek stelt VVD-lid Rona Uitentuis, inwoonster van de Middenbeemster en ondernemer (Beemster Beleving) zich voor.

Rona Uitentuis - Beemster Beleving

Stel jezelf eens voor?
Mijn naam is Rona Uitentuis, ik woon met mijn man Kees en onze 2 lieve zoontjes in de Middenbeemster.

Waar woon je en wat maakt die plek bijzonder?
Wij wonen in de oude pastorie aan de Middenweg. Een mooi huis maar vooral bijzonder vanwege de ligging, vlak bij de boerderij waar ik ben opgegroeid en de molen. Dus ik heb mijn werk en mijn ouders op loopafstand, dat is heel prettig.

Wat voor een werk doe je?
Ik run samen met mijn ouders en mijn broer een verbreed melkveebedrijf: BeemsterBeleving. Verbreed houdt in dat we naast de melkkoeien, ook kaas maken, workshops organiseren, een vergaderlocatie runnen en een zorgboerderij zijn. Mijn werkdag ziet er om die reden ook nooit hetzelfde uit, we ontvangen heel veel verschillende mensen. Die dynamiek vind ik heel mooi. We halen bijvoorbeeld de zorgcliënten zelf op in Amsterdam en bieden hen dagbesteding door ze te laten meehelpen met klusjes op de boerderij. Zij hebben veel baat bij de regelmaat, het werken met de dieren en de mooie omgeving hier op het platteland. Die groep geeft ook zoveel terug, dat is echt bijzonder.

Daarnaast ben ik eigenlijk altijd wel bestuurlijk en politiek bezig. Voorheen ben ik gemeenteraadslid en voorzitter van de LTO Noord-Holland geweest. En momenteel ben ik, naast BeemsterBeleving, werkzaam als voorzitter van de Raad van Commissarissen van AB Vakwerk, lid van de ledenraad van Friesland Campina én sinds kort werk ik ook als bestuursadviseur bij de Purmerendse Scholen Gemeenschap.

Wat doe je in je vrije tijd? Heb je überhaupt vrije tijd met zulke drukbezette banen?
Ja zeker, heb ik vrije tijd. We zijn nog niet zo heel lang geleden verhuisd dus ik klus nog veel in huis, en verder geniet ik van gezellig met vrienden uit eten gaan (hoewel dat nu natuurlijk even niet gaat), spelletjesavonden met vrienden, maar ook wandelen. Dat laatste doe ik de laatste tijd steeds meer, heerlijk!

Waarom ben je lid van de VVD?
Ik zat vroeger bij de JOVD, dat vond ik een fijne club. Ik wilde me op een gegeven moment meer met de provinciale politiek bemoeien omdat ik het gevoel had dat ze bij de provincie niet goed wisten wat er op het platteland speelde en vandaar dat ik me bij de VVD heb aangesloten. Daar ben ik nog altijd actief, weliswaar nu wat meer op de achtergrond, bijvoorbeeld op het gebied van het provinciale verkiezingsprogramma en de gemeentelijke kandidatencommissie. Maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst wel weer meer in de politiek wil doen.

Wat geef je mee aan de nieuwe raad die er straks na de fusie komt?
Ik wil ze meegeven dat de Beemster zo mooi is geworden omdat de polder wordt gebruikt waarvoor het gebied ook is bedoeld. Als iets heel mooi is, heeft men de neiging om er een glazen stolp over te zetten en alles te bevriezen. Maar dat moet je niet willen, dan raak je het ondernemerschap, iets wat echt ‘Des Beemsters’ is, kwijt. Ontwikkeling is goed, mits het gebeurt met respect voor de omgeving en binnen bepaalde kaders. De CONOKaasfabriek is daar een goed voorbeeld van.

Waarom zouden mensen op de VVD moeten stemmen?
De raadsleden hebben veel feeling met de omgeving en inwoners én ze hebben veel realiteitszin; die combinatie vind ik heel sterk.