Afscheidsspeech Hans Boskemper

Beste aanwezigen en kijkers, Ik maak van de gelegenheid gebruik om terug te kijken op bijna 3 termijnen in de raad! Een lange tijd waarin ik heel veel tijd heb gestoken en heel veel weg was.

Dit was alleen mogelijk door de steun op de achtergrond van mijn vrouw! Bedankt Tineke!In 1994 kwam ik voor de eerste keer in de raad. Alles was nieuw en spannend! Zeer gemotiveerd en enthousiast wilde ik, uiteraard met mijn partij de VVD, Purmerend een stukje de goede kant uit duwen en dat lukte nog best vaak!

Eén onderwerp uit die tijd wil ik u niet onthouden omdat we heel kort geleden er weer over spraken. Het ging over of we wel of geen coffeeshops zouden toestaan. Iets meer dan de helft van de raadsleden, en de verdeling liep dwars door de partijen, was voor ondanks dat de aanvoer illegaal zou zijn en nog steeds is! Wij hebben in Nederland voor dit vreemde verschijnsel het woord gedogen uitgevonden, wat betekent; “We staan iets toe staan wat verboden is.”. Kan het gekker! Ik heb toen tegen gestemd vanwege het gedogen. Niet omdat ik tegen coffeeshops zou zijn maar ik ben wel tegen de illegale aanvoer.

In 2006 ben ik opnieuw gekozen in de raad en had nu het genoegen om als fractievoorzitter te mogen optreden en in 2010 ben ik weer gekozen maar nu werd ik fractievoorzitter van de grootste partij. Als ik terug kijk, met name naar de laatste 8 jaar, zijn er een paar zaken waar ik stil bij wil staan.

Met name aan het smeden van de laatste coalitie denk ik nog met veel plezier aan terug. In een korte tijd wisten vier partijen, onder leiding van de VVD, een realistisch programma in elkaar te zetten die ook recht deed aan de politieke verhoudingen na de verkiezingen ondanks de grote ideologische verschillen. Met respect voor elkaar en redelijkheid kan je heel ver komen!

De invoering en het gebruik van de tijdregistratie was een grote stap om het functioneren van de commissies en de raad veel efficiënter en effectiever te krijgen en dat is ook gelukt! Iedere partij heeft 10 minuten en de partijen kunnen zelf beslissen hoe ze deze tijd benutten. Voor de invoering waren sommige raadsleden niet te stoppen, ze bleven maar doorpraten. Ook de doorlopende herhalingen moeten voor de kijkers doodvermoeiend zijn geweest. Tijdregistratie; een uitstekende verbetering!

De herstructurering van de precariobelasting was voor mij ook een hoogtepunt. In al mijn eigenwijsheid heb ik deze belasting thuis geheel opnieuw ontworpen en we zijn terug gegaan van 68 verschillende tarieven naar 8 tarieven. Ondanks de weerstand van de wethouder heeft de toenmalige raad mij gevolgd.

Ook als ik naar de financiële huishouding van onze stad kijk dan denk ik, yes die hebben we toch maar weer op orde gekregen met z’n allen ondanks dat er voor de VVD een aantal maatregelen bij zaten die ons echt pijn deden!

Behalve hoogtepunten zijn er een paar zaken waar ik niet met plezier aan terug denk! Het kommetje in de A7 is zo’n onderwerp. In mijn beleving was het wegstemmen van dit agendapunt één van de slechtste besluiten voor Purmerend. De draai van 180 graden door 2 partijen in de raad was voor mij een geweldige domper. Ik kreeg sterk de indruk dat de draai werd veroorzaakt door de inschatting dat tegen stemmen meer stemmen bij de verkiezing zou opleveren dan voor stemmen! De nieuwe raad, die ik veel wijsheid en verstandige besluiten toe wens, kan deze vergissing repareren.

Een ander verschijnsel waar ik niet echt blij van werd was de verharding en verandering in opstelling van een paar partijen richting verkiezingen. Het op de man spelen om mensen te beschadigen, het lekken van informatie en het geven van tendentieuze informatie om er richting verkiezingen beter van te worden. Ik hoop dat de kiezers hier doorheen hebben gekeken.

Ondanks dat een gering aantal zaken niet liepen zoals ik hoopte, overheerst bij mij na bijna 3 periodes toch een zeer positief gevoel. Ik stop met een gerust gevoel in de wetenschap dat een uitstekende VVD-fractie verder gaat. Ik sluit af door te zeggen dat ik het een voorrecht heb gevonden om een bijdrage te mogen leveren aan het reilen en zeilen van deze mooie stad, mijn stad!