Media-uitingen Nuttig Landschap onterecht en onsympathiek

In 2013 heeft de coöperatie Nuttig Landschap bij de gemeente Purmerend het verzoek ingediend om een zelfvoorzienend buurtschap te mogen bouwen aan de Westerweg. Woordvoerder Matthieu Smakman heeft toen een overtuigende presentatie gehouden voor de gemeenteraad. Veel raadsleden hebben hun enthousiasme uitgesproken, maar er waren zeker ook vele vragen inzake financiën en ruimtelijke ordening.

Met het college van B&W is daarna afgesproken dat er eerst bij de provincie gepeild zou worden of het buurtschap qua regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening wel tot de mogelijkheden behoort. Bij groen licht zou de gemeente Purmerend weer aan zet zijn om een voorstel inzake dit buurtschap aan de gemeenteraad voor te leggen. Inmiddels is duidelijk geworden dat de provincie het licht op rood laat staan. Dat is erg zuur voor de initiatiefnemers en heeft als consequentie dat Purmerend geen verdere medewerking aan het project zal verlenen. De plannen kunnen alleen worden doorgezet met een jarenlange kostbare juridische strijd. De VVD zit daar zeker niet op te wachten.

Deze week verschenen er op dinsdag en woensdag artikelen over het Nuttig Landschap in het Noord-Hollands Dagblad. De VVD heeft verbaasd geconstateerd dat de heer Smakman zijn teleurstelling volledig afreageert op wethouder Krieger. Daarbij wordt hij niet alleen als wethouder aangesproken, maar ook als lijsttrekker van de VVD bij de laatste verkiezingen.

De raadsleden van de VVD Purmerend voelen de behoefte om enige zaken in het artikel recht te zetten. Allereerst stelt de heer Smakman dat de VVD Purmerend vooral een enthousiaste houding heeft laten zien om kiezers te winnen. Feit is dat de wethouder altijd enthousiast is geweest over het plan en zich tijdens de verkiezingen bij vele VVD stemmers heeft moeten verantwoorden waarom de VVD dit project in beginsel steunde. Dit omdat vele stemmers helemaal niet op dit plan zaten te wachten. Van kiezersgewin is naar onze mening dus zeker geen sprake!

Ten tweede heeft de VVD de promotieactiviteiten van de heer Smakman als positief ervaren. Zonder aan de weg te timmeren was bij voorbaat al duidelijk dat de provincie een streep door de plannen zou zetten. Tijdens de raadspresentatie bleek dat de heer Smakman zeer goed besefte dat de kans klein was dat de gewenste locatie ontwikkeld zou mogen worden. De media-aandacht zorgde ook voor vele positieve reacties uit de stad. Die positieve reacties hebben ook de provincie bereikt. De heer Smakman verwijt nu de wethouder dat deze hem in een ongewis avontuur heeft gestort. Op ons kwam de heer Smakman over als een professionele en zelfverzekerde projectontwikkelaar die wist waar hij over sprak. En niet iemand die zich tot een onbezonnen avontuur laat verleiden…

Tenslotte stelt de heer Smakman dat de gemeente informatie heeft achtergehouden en pas weken nadat de provincie haar besluit heeft genomen is geïnformeerd. De VVD fractie heeft geïnformeerd naar de verzenddatum van de brief door de provincie en dit blijkt 18 september te zijn. De initiatiefnemer is dus na ongeveer 2 weken geïnformeerd. Dat lijkt ons een nette termijn, als je bedenkt dat intern overleg ook altijd wat tijd vergt.

De VVD fractie begrijpt de teleurstelling bij de initiatiefnemers. Echter, de media-uitingen zoals ze richting de VVD en haar wethouder zijn gedaan vinden wij onterecht en onsympathiek.

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met onze woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Bart van Elden: b.vanelden@gmail.com