Interview met kandidaat-Statenlid Rona Uitentuis uit de Beemster

Woensdag 18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD wil koers houden en heeft een mooie kandidatenlijst voor Noord-Holland. Rona Uitentuis staat op plek 16 en komt uit de Beemster. We vroegen haar naar haar idealen, waarom de Provinciale Staten en wat zij met Purmerend heeft.

Rona, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Rona Uitentuis. Geboren en getogen in Beemster. Hier ben ik opgegroeid op het agrarische bedrijf van mijn ouders dat mijn broer en ik willen gaan voortzetten. Zelf richt ik me vooral op de activiteiten die we aanbieden onder de noemer 'BeemsterBeleving'. Dat is wel anders dan vroeger, toen was ik helemaal niet zo bezig met de boerderij, ik schaamde mezelf er zelfs wel eens voor. Maar nu laat het me niet meer los: ik wil dat stukje erfgoed doorgeven aan de volgende generatie en ik vind het heerlijk om te ondernemen: ik wil vrij zijn om te gaan en staan waar ík wil.

Daarnaast heb ik tijdens mijn studie politicologie aan de UvA verschillende bestuursfuncties gedaan en was ik van 2010 tot 2014 raadslid in de gemeente Beemster. Ik ben afgestudeerd op de structuurvisie van de provincie Noord-Holland en woon samen met Kees. Kees is brandweerman en werkt bij de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland en we zijn van plan dit jaar te gaan trouwen!

Wat doe je allemaal bij de VVD?
Momenteel ben ik een van de deelnemers van Studio VVD, dit is een nieuw initiatief van de VVD. Het is een masterclass van een jaar die draait om het werk in een politieke partij achter de schermen. Het is erg leuk om op deze manier met andere jonge ambitieuze liberalen te werken aan de toekomst van de partij en tegelijkertijd onze eigen vaardigheden te verbeteren. Er is ook veel aandacht voor de manier waarop we campagnes voeren in Nederland en daarbuiten. Dit kan ik goed gebruiken momenteel, want ik ben kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Ik sta op een mooie 16e plaats en probeer met voorkeurstemmen gekozen te worden, zodat onze regio goed vertegenwoordigd is in het provinciehuis in Haarlem.

Waarom doe je eigenlijk mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten?
Als raadslid merkte ik dat de provincie best veel te vertellen heeft en het aantal bevoegdheden ook steeds verder toeneemt. Terwijl we als gemeenteraad natuurlijk zelf goed over zaken nadenken, worden we op veel dossiers streng gecontroleerd door de provincie. Controle en regionale afstemming is natuurlijk niet per definitie slecht, maar wel als je niet meer zelf mag beslissen als gemeente. De gemeente staat immers het dichtste bij de mensen! Los van die bemoeienis merkte ik ook dat ondernemers, ook agrariërs, niet worden begrepen: veel politici hebben een romantisch beeld dat niet past bij de werkelijkheid. Wij in de Beemster werken niet meer met paard en wagen en op klompen, de innovaties volgen elkaar enorm snel op.

Wat heb je met Purmerend?
In Purmerend ben ik deels opgegroeid, ik ben naar het Da Vinci College gegaan -toen nog aan de Flevostraat- en heb er veel vrienden en vriendinnen wonen. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie een aantal jaar bij de Doele gewerkt, een mooi bedrijf dat letterlijk en figuurlijk in het hart van Purmerend ligt.

In de raadsperiode 2010-2014 was ik medeverantwoordelijk voor de ambtelijke samenwerking tussen Purmerend en Beemster. We deden als Beemsterlingen natuurlijk al veel langer 'zaken' in Purmerend, en nu de gemeente zelf ook. Beter een goede buur dan een verre vriend dus!