Banen voor bomen

De laatste weken is het geweld rond het kommetje van de A7 weer losgebarsten. In het akkoord dat de coalitie heeft gesloten bij de start van deze bestuursperiode is afgesproken dat dit kommetje integraal zal worden ontwikkeld.

Integraal wil zeggen dat het rommelbosje gekapt zal worden als er verschillende interessante initiatieven gezamenlijk op deze plek kunnen worden ontwikkeld, die niet concurrerend zijn met mogelijkheden op de Baanstee Noord. En animo lijkt daar zeker voor te zijn. Dat is ook niet vreemd gelet op het feit dat het kommetje een prachtige zichtlocatie langs de A7 is. Anders dan bij de Baanstee-Noord zal er niet eerst een terrein bouwrijp worden gemaakt waarna er wordt afgewacht of er ondernemers zijn die zich hier willen vestigen; in dit kommetje wordt alleen gestart met bouwrijp maken als de handtekeningen onder concrete bouwtekeningen staan.

De VVD Purmerend juicht de komst van een mooi hotel, een zakelijke- of vrijetijdsbestemming of een mooi ontworpen automotive centre toe! Wij kiezen voor werkgelegenheid voor Purmerenders en denken dat bedrijvigheid op deze locatie een positieve invloed heeft op het imago van onze stad. Een automotive op deze locatie behoudt vooral werkgelegenheid in de stad. Een flink hotel of een zakelijke- of vrijetijdsbestemming biedt daarentegen werk aan een groot aantal mensen en creëert kansen voor vele toeleveranciers. Gasten van een hotel zullen tevens veelal consument zijn in de binnenstad van Purmerend. Naast deze structurele voordelen zorgt de ontwikkeling van dit gebied incidenteel voor een belangrijke financiële opbrengst voor de gemeentebegroting.

De VVD is niet tegen groen. Naast het groengebied aan de zuidrand van de Weidevenne zal er in het laatste deel van de Kop van West worden geïnvesteerd in water en recreatief groen. De VVD kiest voor goed onderhouden groen met de nodige voorzieningen waar mensen dicht bij huis van kunnen genieten. Ook zien we kansen voor het creëren van wederom goed onderhouden groen rond het nieuw te ontwikkelen hotel. Het zeer weinig bezochte rommelbos in het kommetje zal echter voor de ontwikkelingen moeten wijken.

Partijen als Groen Links en Leefbaar Purmerend hebben het groen in het kommetje inmiddels bijna heilig verklaard. Echter, eerder hebben deze partijen aangegeven weinig problemen te hebben met de kap van bomen op deze plek. Groen Links zag er een prima locatie in voor sportvelden, Leefbaar stemde zelfs in met de komst van de Automotive in 2014. Van mening veranderen (nieuwe inzichten…) kan natuurlijk altijd, maar het past deze partijen daarom niet een grote broek aan te trekken richting de coalitie.

In de raadsvergadering van donderdag 26 maart dient Groen Links een motie in om het kommetje blijvend tot natuurgebied te bestemmen. Wat de VVD betreft een kansloze missie. Wij kiezen op déze locatie voor banen in plaats van bomen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Bart van Elden: b.vanelden@gmail.com