Meer flexibiliteit voor ondernemers op de Baanstee-Noord

In de april-vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer werd het Meerjaren Programma Grondexploitaties (MPG) besproken.

In dit plan wordt de financiƫle stand van zaken in (toekomstige) grondexploitaties besproken. Niet onverwacht, maar daarom niet minder zuur, werden de verwachtingen voor bedrijventerrein Baanstee-Noord dit jaar ingrijpend bijgesteld. Het MPG maakte duidelijk dat grosso modo slechts 50 procent van de eerder geprognotiseerde hectares bouwrijpe grond zal worden uitgegeven. En dat hiervoor 10 jaar extra moet worden uitgetrokken. Deze nieuwe inzichten hebben tot gevolg dat er nu wordt uitgegaan van een verlies van ruim 8 miljoen euro. Hiervoor wordt in de gemeentebegroting een voorziening getroffen.

De VVD heeft tijdens de commissiebehandeling aangegeven dat zij het belangrijk vindt dat er realistische verwachtingen in de MPG staan. De afgelopen 2 jaar werd er nog winst verwacht, terwijl een ieder kan zien dat de Baanstee-Noord er nog verlaten bij ligt en dat de vestiging van nieuwe ondernemingen (veel) minder snel gaat dan verwacht.

In dit kader is het wel opmerkelijk dat de VVD van meerdere ondernemers signalen heeft ontvangen dat zij aanlopen tegen (te) strenge regels om zich te mogen vestigen op de Baanstee-Noord. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld het aantal werkplekken, het aantal parkeerplaatsen, bouwoppervlakten etc.

Deze regels kunnen door de politiek worden aangepast. Om die reden heeft de VVD tijdens de vergadering de vestigingsregels van de Baanstee-Noord op de agenda van de commissie laten zetten. Over 2 maanden zal de commissie zich buigen over alle regels en procedures die gelden voor (nieuwe) ondernemers op de Baanstee-Noord. Op ons verzoek zal de wethouder Economische Zaken deze discussie voorbereiden door middel van een uitgebreide notitie over kansen en keuzemogelijkheden. Ondernemers kunnen vanzelfsprekend ook inspreken bij deze vergadering.

Voor de VVD staat flexibiliteit centraal. Wij beseffen dat iedere regel een beperking betekent voor de vrijheid van ondernemers. Regels moeten daarom altijd een helder en realistisch doel hebben. Daarom is het belangrijk om op zeer korte termijn alle mogelijkheden voor de Baanstee-Noord kritisch met elkaar te bespreken. De VVD is tevreden over het feit dat de commissie haar voorstel heeft gesteund en ziet uit naar een grondig voorbereide en diepgravende discussie over dit o zo belangrijke onderwerp!

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Bart van Elden: b.vanelden@gmail.com of 06-29001214.