De VVD bezoekt: bijeenkomst collectieve zelfbouw Amsterdam en Hoofddorp

In navolging op de bijeenkomst in Wormerveer op 6 juni 2016 heeft de provincie Noord-Holland vandaag een bijeenkomst georganiseerd om twee collectieve zelfbouw projecten te bezoeken. Hiermee wil zij de verandering die plaats vindt in de bouw onderstrepen! Steeds vaker willen toekomstige bewoners invloed hebben op de ontwikkeling van hun woning. Door de aanwezigheid van minister Stef Blok bij de twee te bezoeken projecten werd het belang van de verandering in de bouw nog eens extra onderstreept.

Het eerste project was de renovatie van een appartementen gebouw in de Klarenstraat in Amsterdam Nieuw-West. Het project kreeg de werknaam “Klussen in de Klarenstraat” en dat hield in:

  • zelf de plattegrond van je appartement bedenken
  • zelf de verbouwing van je appartement regelen
  • klussen voor een mooie prijs!Klushuizen in de Klarenstraat is een bijzonder project geworden van de Alliantie in een typische jaren ’50 flat aan de U.J. Klarenstraat in Amsterdam. Het is zelf bouwen aan veel woonvrijheid voor een aantrekkelijke prijs. Dat kan omdat je met elkaar de renovatie van het casco van het gebouw (o.a. de gevels en portieken) bepaalt en daarna zelf je eigen woning afbouwen.

Het project is inmiddels voor diverse prijzen genomineerd, zoals de Zuiderkerkprijs 2014; de ARC14 award; de Gulden Feniks en winnaar van de Gouden A.A.P. vakjury prijs.

Het tweede project is het appartementencomplex AQUAradius in Hoofddorp. Het complex is via CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) tot stand gekomen in de periode 2009 tot 2016. Het project is bedoeld voor 50+ kopers die een grote invloed wilde hebben op hun te bouwen appartement. Uniek aan het project is dat alle 57 appartementen een eigen indeling hebben gekregen en er was veel vrijheid in materiaalkeuze en afwerking mogelijk. De twee initiatiefnemers waren Aye Kampen en Sonja Michaelis

Aan deze bezoeken werd deel genomen door totaal 47 personen, 8 van de provincie Noord-Holland, 19 uit 12 verschillende gemeentes (uit Purmerend Hans en Tineke Boskemper), 5 van woningcorporaties, 6 van Expertteams, 4 van ministerie van Binnenlandse Zaken en 5 overige.

 

J.J. (Hans) Boskemper

16 januari 2017