De VVD Purmerend bezoekt.... (deel 1)

Investeringsmogelijkheden en economische kansen in de Chinese-Europese MKB Samenwerkingszone Jiangmen

Afgelopen 5 september 2016 heeft een seminar plaatsgevonden dat werd georganiseerd door de handelsdelegatie van Jiangmen en de Gemeente Purmerend, in samenwerking met de Guangdong Federatie NL, European China Friendship Association (ECFA) en International Trade Centre (ITIC). De bijeenkomst werd gehouden in het stadhuis van Purmerend als vervolg op de bijeenkomst van 5 april 2016, ook in het stadhuis van Purmerend. De bedoeling is dat Chinese en Nederlandse ondernemers elkaar ontmoeten om zodoende mogelijkheden te onderzoeken om er samen beter van te worden, er moet sprake zijn van een win/win situatie. De meeting heeft zich met name gericht op MKB. De regio waar de nadruk op is gelegd betreft de Pearle River Delta (PRD) waar Jiangmen deel van uitmaakt. PRD is een van China’s leidende regio’s en een belangrijk productiegebied. De regio telt ruim 4,5 miljoen inwoners en staat onder grote belangstelling van buitenlandse investeerders. Daarnaast investeert de Chinese overheid veel in dit gebied om de internationale handel te stimuleren.

De initiatieven zijn bedoeld voor heel Nederland, het zijn de verdiensten van Don Bijl dat deze bijeenkomsten in Purmerend plaats vinden. Dit betekent dat Purmerend een voordeel kan hebben als het komt tot het afsluiten van contracten en het faciliteren bij het vestigen van Chinese bedrijven. Denk aan ons bijna lege bedrijventerrein.

De avond werd geopend door mevrouw Zhong Jun, Executive Vice Chairman van Standing Committee of Jiangmen Municipal People’s Congres. Zij gaf een doorkijk t.a.v. de economische vooruitzichten.

Na haar kwam Don Bijl met een boeiend verhaal over de mogelijkheden die de gemeente Purmerend heeft te bieden. Na Don Bijl was het aan Harry Rotgans om met name de economische aspecten van Purmerend te belichten en te laten zien waar de kansen liggen voor China en Nederland. De vierde spreker was de heer Zhang Zhao Lian, Deputy director Jiangmen Economic and Information Bureau. Uitgebreid heeft hij gesproken over de investeringen in de MKB samenwerkingszone Jiangmen. De laatste spreker was de heer Frank Man, voorzitter van de Stichting Guangdong Federatie in Nederland. Hij geeft uitleg over de samenwerkingsmogelijkheden tussen China en Nederland.

Ik vind het meer dan jammer dat de politiek het toch wel wat laat afweten! Alleen de fractievoorzitter van het AOV, Peter Willig, en ondergetekende namens de VVD waren aanwezig.

Hoe nu verder? Het is voorspelbaar dat Purmerend op enig moment moet kiezen! Het initiatief houden of niet? Het initiatief houden kan ook betekenen dat we moeten investeren in de verdere ontwikkeling van onze relatie met China zonder dat er precies aan te geven is op de voorhand wat het oplevert! Ondergetekende roept de VVD-fractie op dit onderwerp op haar agenda te zetten!

J.J. (Hans) Boskemper

5 september 2016