Bedrijventerrein De Koog: een toekomstige woonwijk in Purmerend?

Binnen de VVD hebben we ook al op verschillende momenten gediscussieerd over het wonen in Purmerend. Hoe is het nu en hoe zien we Purmerend optimaal tot ontwikkeling komen? Uitkomst van de meeste (interne) discussies is dat het goed zou zijn om Purmerend te laten groeien naar een stad met zo’n 100.000 inwoners. Deze omvang van de bevolking zorgt ervoor dat Purmerend woonruimte aan de eigen jeugd en ouderen kan blijven bieden, de samenstelling van de woningvoorraad kan optimaliseren en de koopkracht voor de binnenstad kan versterken.

20.000 extra inwoners huisvest je niet zomaar. De bebouwing van Purmerend reikt tot aan vrijwel alle stadsgrenzen en er lijkt onvoldoende ruimte te zijn voor zo’n 10.000 extra huizen of appartementen op het huidige grondgebied. Een dusdanige bevolkingsgroei betekent dus wellicht uitbreiden over de stadsgrenzen. Een toename van het aantal woningen mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de woonomgeving: Purmerend moet dus het huidige ambitieniveau qua woningbouw en openbare ruimte hoog houden. De vraag is dan ook  vanzelfsprekend wat onze buurtgemeenten daarvan vinden. Maar of deze nu voor of tegenstander zijn: Purmerend zal de komende tijd eerst een eigen visie op wonen in de toekomst moeten ontwikkelen en moeten aangeven wat de mogelijkheden én onmogelijkheden zijn binnen onze stadsgrenzen. Daarbij hoort een niet al te grote terughoudendheid: lef en durf zijn van groot belang om stappen te zetten voor de toekomst!

De Koog

Binnen de grenzen van Purmerend zijn er zeker nog mogelijkheden. Verplaats de huidige bedrijvigheid op De Koog verder naar de rand van de stad. Bedrijventerrein De Koog kent momenteel een mix van functies: bedrijvigheid, sport, onderwijs en zeer beperkt wonen. Dit gebied leent zich optimaal voor meer woningbouw in combinatie met sport. Een blik op de plattegrond maakt duidelijk dat bebouwing in dit gebied de woonwijken Overwhere en Wheermolen verder met elkaar verbindt.

De sportverenigingen op De Koog krijgen zo meer ruimte, er kan (meer) worden geïnvesteerd in parkeren rond de sportcomplexen en er kan veel ruimte worden gecreëerd voor woningbouw in alle mogelijke prijscategorieën. Aan de rand van De Koog, langs de verbrede N244, ontstaan kansen voor hoogbouw. Mooie moderne hoogbouw met een gevarieerd woningaanbod voor verschillende doelgroepen. Daarvan zien we in Purmerend inmiddels voldoende succesvolle voorbeelden, zoals Heel Europa, de hoogbouw bij winkelcentrum Weidevenne en natuurlijk ook de prachtige stadsvernieuwing bij de Meteorenweg.

Op De Koog verleggen we zo het accent naar een woonfunctie met voldoende groen en water in combinatie met sport en onderwijs. De bedrijvigheid wordt dan beperkt tot kleinschalige, ambachtelijke bedrijven bijvoorbeeld  gevestigd in de plint van een woongebouw.

Ook het omzetten van een bestaand bedrijfsgebouw naar een woonfunctie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Verleiden van ondernemers

Om De Koog voor woningbouw beschikbaar te maken, moeten de daar gevestigde ondernemers worden verleid te verhuizen naar Baanstee (-Noord). Dat verleiden zal de gemeente een hoop geld kunnen kosten. Verkoop van nieuwe woningen levert ook geld op, maar waarschijnlijk overtreffen de kosten de opbrengsten. Door slim te ontwikkelen zijn zeker kostenbesparingen mogelijk: bijvoorbeeld door het bestaande stratenpatroon te handhaven en door het herbestemmen van bestaande bedrijfsgebouwen.

Er moet immers wel een win-win situatie ontstaan. Ondernemers moeten succesvol kunnen blijven/worden op hun nieuwe locatie en de bouwmogelijkheden voor extra woningen moeten interessant zijn. Daarbij past geen dwang, maar samenwerking en samen kansen creëren. De vraag is wat ondernemers van zo’n verhuizing vinden, hoe een financiële compensatie in elkaar moet zitten en of er ondernemers zijn die zelf mee zouden willen participeren in het ontwikkelen van woningen op De Koog. De vraag is (daarna) ook of er een politieke meerderheid is die wat ziet in zo’n transformatie van bedrijvigheid naar wonen op deze locatie.

De verplaatste bedrijven zullen een extra boost geven aan de ontwikkeling van de Baanstee-Noord. Zo'n verandering duurt jaren en dat is ook helemaal niet erg. Het is een idee en zeker een kans om Purmerend verder te ontwikkelen tot een prettige stad om in te wonen, werken en te recreëren.

Samengevat

Kortom: volgens mij is het ontwikkelen van De Koog tot nieuwe woonwijk van Purmerend ten eerste een goede manier om meer woningen in Purmerend te kunnen bouwen om zodoende door te groeien naar een stad van zo’n 100.000 inwoners. De bedrijvigheid wordt ten tweede herkenbaar samengevoegd aan de buitenranden van de stad, langs de vernieuwde N244, en ten derde biedt de transformatie van De Koog naar woonwijk voor sporten en hoogwaardig wonen de hoognodige ruimte aan sportclubs en de nieuwe sporthal: zowel voor sporten als voor parkeren.