Plastic is fantasti(s)c(h)

Veel Purmerenders zullen het herkennen: de afvalinzameling is sinds 1 januari 2016 veranderd. In het najaar heeft de gemeenteraad besloten dat bewoners van laagbouw woningen een extra kliko container konden krijgen. Deze container is bedoeld voor de inzameling van het GFT-afval. Maar nu blijkt: de GFT kliko’s zijn bijna leeg, terwijl de grijze containers voor restafval uitpuilen. En juist die grijze containers worden slechts één keer in de twee weken geleegd. Daarbij moeten inwoners ook nog hun plastic afval in speciale plasticcontainers gooien die verspreid door Purmerend staan. De VVD heeft geconstateerd dat deze bakken overvol zitten en dus niet toereikend zijn voor het inzamelen van het plastic afval. Dit leidt (terecht) tot veel gemor en onbegrip.

Voordelen inzamelen plastic

We leven in een verpakkingsmaatschappij en plastic is een groot deel van ons afval. De huidige vorm van afvalinzameling is in de praktijk niet wenselijk. Sommige inwoners opperen om de nieuwe GFT container te gebruiken voor het inzamelen van plastic. Het goed inzamelen en vervolgens recyclen van plastic is zeer duurzaam én rendabel. Plastic kan zeker zes keer hergebruikt worden. Dat betekent dat het, zeker in vergelijking met het inzamelen van GFT-afval, bijdraagt aan een schoner klimaat en de duurzaamheid bevordert. En vergeet niet… in sommige steden in Nederland is de afvalstoffenheffing omlaag gegaan door het scheiden van plastic! Bijvoorbeeld in Boxtel, Uitgeest, Assen, Houten, Meppel en nog meer steden. Een win-winsituatie wat de VVD Purmerend betreft.

Landsmeer en Bim-Bam

De gemeente Landsmeer haalt het plastic op een andere manier op: op diverse locaties (bij onder andere supermarkten) zijn inzamelzakken voor plastic afval te verkrijgen. Bewoners zetten die (gevuld met plastic) voor de deur en de gemeente haalt die op. Dat doet de gemeente iedere laatste vrijdag van de maand. Dan staat Landsmeer vol met zakken plastic. In Purmerend doet Bim-Bam dit ook met kleding. Waarom zou de gemeente Purmerend dat niet met plastic kunnen doen?

Actie VVD Purmerend

De VVD Purmerend heeft dit onderwerp op de agenda gezet. Zowel in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) als in de gemeenteraad heeft de VVD Purmerend gezegd dat het inzamelen van plastic afval veel meer aandacht verdient dan het inzamelen van GFT afval. De VVD Purmerend vindt dan ook dat hier in de toekomst veel meer aandacht aan besteed moet worden.

Daarnaast gaat de VVD Purmerend ook navraag doen bij inwoners. Dat doen we in het voorjaar. We gaan dan in een aantal wijken huis-aan-huis inwoners vragen wat zij vinden van het huidige afvalinzamelingsbeleid. De uitkomst van deze actie wordt gebruikt om het inzamelen van plastic afval specifiek te bespreken en te herzien. Nu al een opmerking? E-mail dit naar info@vvd-purmerend.nl.