Algemene beschouwingen begroting 2016-2019

Geachte aanwezigen en alle kijkers thuis,

Voorzitter, “we hebben ons huishoudboekje op orde, alle rekeningen kunnen worden betaald, de vakantie is gepland maar plotseling gaat de auto stuk!” Dat waren de woorden die de VVD uitsprak afgelopen zomer bij de kadernota. Op basis van de toenmalige financiële situatie hebben we als raad het college met sobere kaders richting begroting gestuurd.

Op 22 september echter, ontvingen wij een schrijven van het college die ons allen vrolijk verraste, de septembercirculaire bracht positief nieuws met betrekking tot de ontwikkeling van het gemeentefonds. Er komt structureel ruimte voor de komende jaren wat eigenlijk nu betekent: we kunnen de auto repareren en misschien ook wel weer op vakantie!"

Laat ik eerst nog even terugblikken op de afgelopen periode.

Centraal heeft natuurlijk het vluchtelingendebat gestaan, of eigenlijk het vluchtelingenlocatiedebat, want mijnheer de voorzitter, dat is naar onze mening het debat wat wij gevoerd hebben. En ondanks het feit dat in deze discussie door zowel voor- als tegenstanders vaak onjuiste argumenten gebruikt zijn heeft de raad zich uitgesproken. Geen van de door het college aangegeven locaties werd geschikt geacht voor het korter of langer huisvesten van vluchtelingen.

Dan iets heel anders meneer de voorzitter, de VVD is zeer tevreden dat vorig jaar de OZB, de Onroerende Zaak Belasting, nauwelijks steeg en dit jaar niet zal stijgen op basis van de coalitieafspraken. Dit is goed nieuws voor alle woningeigenaren in Purmerend!

De ontwikkelingen op 'Klein Where' vorderen gestaag en de VVD juicht dit toe! Het is een mooi project met mooie woningen op een mooie locatie met meerwaarde voor Purmerend. Woningbouw in een dusdanig prijssegment dat ook doorstromers een kans krijgen; hetgeen in onze visie van cruciaal belang is in de woningproblematiek in Purmerend.

Dan de Baanstee-Noord: de raad geeft vrij mandaat aan de wethouder, maar we hopen en verwachten dat de wethouder bij twijfel de raad blijft opzoeken. Wij zijn positief en creatief, maar willen als raadsleden dicht bij dit project betrokken blijven.

En als laatste de Stadsverwarming, mijnheer de voorzitter: de geluiden die ons vanuit het stadhuis steeds bereiken is dat het goed gaat, dat er momenteel geen risico voor de stad aan zit en dat we in 2019 als gemeente dividend gaan ontvangen. Mochten er bijzonderheden zijn, dan willen we dat horen. Het lijkt soms wat ongemakkelijk stil na vele roerige jaren...

Dan de voorliggende periode mijnheer de voorzitter.

Zoals al een jaar geleden aangekondigd heeft de VVD de discussie over de subsidies op de agenda gezet. Wij vinden het belangrijk om te kijken of de grote bedragen belastinggeld, geld van iedere Purmerender dus, nog wel worden besteed aan doelen die wij in deze tijd nog belangrijk vinden. De VVD is dan ook blij dat deze raad het door de VVD ingediende amendement omarmd heeft om een raadswerkgroep 'kaderstelling subsidies' in te stellen.

Deze Raadswerkgroep zal een plan van aanpak voorbereiden waarmee we de kaders voor ons subsidiebeleid kunnen evalueren en opnieuw kunnen vaststellen.

In het kader van de subsidies, en wij zullen hier nog nader vragen over gaan stellen, is ons ter ore gekomen dat sommige subsidieverkrijgers hele constructies verzinnen om maar hun subsidie veilig te stellen. Dergelijke zaken zijn natuurlijk volstrekt onwenselijk en onaanvaardbaar! De VVD wil graag weten hoe we dit in de toekomst gaan voorkomen en hierop gaan controleren.

Terugkomend bij de begroting mijnheer de voorzitter, kunnen wij niet anders concluderen dan dat het college op vele fronten geld probeert vrij te maken om wellicht in te zetten voor hernieuwd beleid. Die creativiteit juichen wij toe, er is immers iets te kiezen, we zijn het echter lang niet altijd eens met de voorstellen van het college.

Tenslotte voorzitter, willen wij, zoals gebruikelijk, vanaf deze plaats alle medewerkers in de organisatie bedanken voor hun inzet en de steun die deze raad ontvangt zodat wij ons werk naar behoren kunnen doen!

Tot zover de bijdrage van de VVD.