VVD wilde graag knopen doorhakken over noodopvang vluchtingen in Purmerend

De agenda voor de reguliere raadsvergadering van 24 september jl. zou aangevuld worden met een agendapunt over het mogelijk maken van opvang voor vluchtelingen in Purmerend.

Het college van B&W heeft op verzoek van de gemeenteraad hierover een voorstel voorbereid. De raadszaal, die maar een beperkte ruimte biedt voor toehoorders, stroomde zoals te verwachten vol met voor- en tegenstanders. Vanwege de veiligheid verzocht burgemeester Don Bijl de toehoorders die geen zitplaats hadden om in de centrale hal van het stadhuis de vergadering te volgen. Daarvoor waren boxen en een groot scherm geplaatst. Ondanks herhaalde verzoeken van de burgemeester werd er echter geen gehoor aan deze oproep gegeven en besloot de burgemeester de vergadering af te gelasten. Daarna werd de raadzaal ontruimd.

De VVD betreurt het dat de gemeenteraad niet heeft kunnen debatteren over het onderwerp vluchtelingen en dus ook haar keuzes niet kenbaar heeft kunnen maken.

Hieronder kunt u de tekst lezen welke de VVD uitgesproken zou hebben in haar eerste termijn.

NB 

Dit is de concept spreektekst van de (afgelaste) raadsvergadering van 24 september. Op basis van aanvullende informatie, aanvullende gesprekken met leden van de VVD en andere inwoners in onze stad en de informatie verkregen via ingezonden brieven en de inspraakavond zal onze definitieve inbreng voor de vergadering van 12 oktober worden bepaald.


Dank u wel voorzitter.

In dit voorstel wordt gesproken over een complex vraagstuk en zo ervaart de VVD fractie dat ook.

Het gaat over mensen die door oorlogsgeweld van huis en haard gescheiden worden en onder bizarre omstandigheden een veilig heenkomen proberen te vinden. Een heenkomen waar ze voor hun familie een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.

Daarbij past hulp, de hulp die Nederland ook bieden moet. En waarvoor de diverse instanties een beroep doen aan de gemeenten in Nederland om hulp aan te bieden.

En dus ook in Purmerend leeft dat vraagstuk. Het voorliggende voorstel kunnen wij opdelen in drie delen. Ten eerste het voorstel om statushouders versneld te huisvesten. Mijnheer de voorzitter, de VVD is blij dat de instanties in Purmerend voortvarend meedenken om dit inderdaad te realiseren. En gezien het feit dat het geen verzwarend effect heeft op de wachtlijsten (omdat het immers al als taakstelling was opgenomen) juicht de VVD dit voorstel toe.

Dan het tweede punt : de noodopvang.

Mijnheer de voorzitter, de VVD heeft ook tijdens commissievergadering aangekaart dat wij graag willen weten wat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) precies nodig heeft. En ook in uw voorstel herhaalt u wat op hun website te vinden is.

Ik herhaal nog maar eens:

Hallen en locaties voor paviljoens voor de duur van zes tot twaalf maanden met een opvangcapaciteit voor tussen de 300 en 600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie.

Het COA moeten wij zien als een ter zake kundige, die niet zo maar iets vraagt, maar daar gedegen argumenten voor heeft. Veiligheid, begeleiding, verstrekking van middelen van bestaan, gerichte programma’s zijn zomaar wat voorbeelden waarvoor een centrale opvang geambieerd wordt.

De noodopvanglocaties die u aanwijst, respectievelijk de Graanstraat en de Nijlstraat, voldoen niet aan vragen van het COA. En naar ons eigen idee zijn deze locaties ook niet geschikt voor een dergelijke opvang. Versplintering over Purmerend is in onze optiek geen keuze en daarom zullen wij de voorstellen voor deze noodopvang ook niet steunen.

Het derde punt mijnheer de voorzitter, het mogelijk faciliteren voor een Asielzoekerscentrum  is minder urgent en vraagt naar ons inzien veel meer tijd dan om maar even snel te besluiten. De VVD wenst een dergelijke ingrijpende beslissing, die iedere Purmerender aangaat, goed te overwegen en heeft daar meer informatie, tijd en discussie voor nodig. 

Wel willen wij nog benadrukken dat wat ons betreft de locaties aan de Westerweg absoluut geen optie zijn voor een AZC. 

Tot zover onze eerste termijn.


Jan Peter Dompeling

Fractievoorzitter VVD Purmerend