Meer geld voor handhaving

Mensen vragen mij vaak waarom ik lid ben van de VVD, want ik ben toch een sociale meid, ik draag geen jurkjes met balletjes en de enige hete aardappel in m'n keel komt net van mijn bord. De twee belangrijkste redenen waarom ik lid ben van de VVD ben is 'vrijheid' en 'veiligheid'. En je kunt alleen in vrijheid leven wanneer je veilig over straat kunt lopen. Je kunt alleen vrij zijn wanneer je volledig jezelf kunt zijn.

Als commissielid heb ik mij afgevraagd wat ik voor mijn stad kan doen op het gebied van veiligheid en vrijheid. Nou ik kan je vertellen, er is nog een hoop te doen. En het begint met respect hebben voor elkaar. Respect voor de mensen, de samenleving en de omgeving. Ik ben op straat zo vaak verbaasd over de asociale houding van een kleine groep van mijn stadgenoten dat ik mij zorgen maak over de veiligheid in de stad. Vorig week zie ik een oude dame lopen met een rollator. Ze steekt over van de zonnige zijde van de Koemarkt naar ons mooie midden plein, tegelijkertijd rijdt er keihard een scooter voorbij. Vrouw schrikt staat angstig om haar heen te kijken, scooterrijder kijkt achterom en geeft weer vol gas. Stopt niet, vraagt niet hoe het met de oude dame gaat en rijdt gewoon verder. Een ander voorbeeld: sigarettenpeuken, cola en bierblikjes die ik regelmatig langs de weg of zelfs naast een prullenbak vind.

Ik besef mij dat dit een peulenschil is, als je ziet wat er op dit moment in de rest van de wereld gebeurt. Maar de basis bij deze scooterrijder klopt al niet: respect hebben voor de medemens, respect hebben voor de dame die over wil steken. En het bevestigt ook mijn irritatie van de afgelopen jaren: weggebruikers die rijden waar je niet mag rijden en maling hebben aan hun mede Purmerenders. Of het nu de Koemarkt is, het Van Damplein of het Meerland, mensen crossen maar langs elkaar heen. En de basis bij de mensen die afval op straat gooien klopt ook niet: niet denken aan het milieu en de omgeving.

De VVD wil meer geld voor handhaving. Dit betekent dat er meer handhavers bijkomen, zodat zij de mensen die zich niet aan de regels houden kunnen aanspreken en beboeten. Tegelijkertijd gaan de handhavers ook de overlast van het dumpen van afval te lijf. Ik hoop dat mensen in het stemhokje over 1,5 jaar nadenken over wat zij echt belangrijk vinden in hun stad. Dat afval op straat met veiligheid te maken heeft en dat mensen veilig moeten kunnen oversteken. Hoe meer stemmen voor de VVD, hoe meer kans dat wij (nog) meer geld kunnen reserveren voor meer handhavers. De VVD staat voor een schone, hele en veilige stad en in zo’n stad wil ik wonen.